Monday, 30 March 2015

spec standard carb RXZ



 Bosch : mainjet 210 pilot 22.5
Millenium : mainjet 210 pilot 22.5
Catalyte : mainjet 195 pilot 22.5

 jarum biar duk kat takuk tengah.. resepi jarum:
pakai jarum panther txr atau jarum ori rxz tapi asah cket ujungnye..

*untuk motor standed gaban pakai kombinasi pilot standard rxz mainjet 180-200
*untuk motor dah standard modified plak pakai pilot >22.5,pilot>210,mengikut setting yg ngam..
*macam biase,setting ni try n error..

 -susah nak jumpe yg ori jepun baru.. biasenye yg orikat sparepart tu dari yamaha thai..nak btol2 ori,dariHLY lah.. tapi x silap yg ade carb catalyt n milie…

ni yang aku bagitau basic2 jer...
1. tutup habis skru angin.
2.tinggikan timing motor (dalam rpm 3k g2).
3.buka skru angin pelahan2 rpm enjin akan naik, buka sampai dapat rpm paling tinggi(kalau terlebihbuka, rpm akan turun balik.jadi kena reverse pusingan angin utk dapt rpm paling tggi)
4.da dapat rpm paling tggi, turunkan timing ke normal (1.3k-1.5k).5.pulas thottle sampai redline..hehehe..kalau dapat rpm outmeter dengan cepat, da ok la tu